Leveroperatie

De lever is een bijzonder orgaan. Het is in staat om letterlijk weer aan te groeien. Indien bijvoorbeeld de helft van de lever wordt verwijderd, zal de resterende helft in de loop van de weken in volume toenemen.

Welke leveraandoeningen kun je opereren?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom aan de lever wordt geopereerd. De meest voorkomende reden om te operen is een kwaadaardige tumor. In het merendeel van de gevallen zijn dit uitzaaiingen van dikke-darmkanker.

Gang van zaken rondom de operatie

Indien u in aanmerking komt voor een operatieve ingreep gaat u naar het bureau opname en het preoperatieve spreekuur van de anesthesie (POS). Op het POS wordt bepaald of er nog nader onderzoek of andere consulten noodzakelijk zijn.

Complicaties

Elke vorm van chirurgie kent zijn complicaties (ongewenste effecten van een behandeling). Zelfs de meest eenvoudige ingreep kan bijvoorbeeld gepaard gaan met een infectie van de wond.

Resultaten van de behandeling

Indien een patiënt wordt gepresenteerd met leveruitzaaiingen zijn er grofweg drie behandelingsopties: niets doen en afwachten, chemotherapie of opereren en/of RFA. Bekijk hier de behandelopties.

Hoe verder na de operatie?

De bedoeling van de operatie is om de tumor of tumoren uit de lever volledig en radicaal te verwijderen. Daarmee bedoelen we dat de tumor met een randje gezond leverweefsel (marge) moet worden uitgenomen.