Open operatie

De leverchirurg vindt zijn toegang tot de buik via een grote snee rechts boven, waarna de operatie begint met het vrijmaken van de lever. Met behulp van echografie  wordt eerst de lever in kaart gebracht, om te zien of de gegevens die wij hebben verzameld met behulp van de poliklinisch uitgevoerde scans, kloppen. Gelukkig klopt dit in de meeste gevallen. Een enkele maal komt het voor dat bij operatie blijkt dat er meer tumoren zijn of dat de tumoren op een andere plaats zitten dan wij dachten. We zullen dan tijdens de operatie het behandelplan moeten aanpassen. Het kan zijn dat we dan meer stukken moeten wegnemen maar het kan helaas ook zo zijn dat we moeten besluiten om de operatie te beëindigen zonder de tumoren weg te halen.

Als alles volgens plan verloopt, wordt de voorgenomen operatie uitgevoerd. De huid sluiten we met oplosbare hechtingen die er niet hoeven worden uitgehaald. Na de operatie gaat u naar de gewone verpleegafdeling of naar de Medium Care of  de Intensive Care.

Tijdens uw verblijf op de verpleegafdeling wordt gecontroleerd of u goed herstelt van de operatie. De eerste dag functioneren de maag en darmen nog niet en mag u af en toe een slokje water drinken. Na een paar dagen wordt de epiduraal-katheter verwijderd, dan kan ook de urinekatheter worden uitgenomen, en meestal kunt u in die fase weer volledig gaan eten en drinken. De gemiddelde opnameduur is rond de 5 tot 7 dagen.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Leverchirurgie
(040) 888 62 30

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving